Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι Έλληνες, τα προοδευτικά Κόμματα, καταδίκασαν στο παρελθόν με έντονο τρόπο το αυταρχικό – δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ  Χουσεΐν.
Το ΠΑΣΟΚ, είχε πρωτοστατήσει στην αποδοκιμασία και την καταδίκη βίαιων πράξεων και συνολικά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που είναι αλήθεια ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα υποστηρίχθηκε ανοικτά από την Υπερατλαντική Δύναμη.
Όμως οφείλουμε όλοι να αποδοκιμάσουμε απερίφραστα την ωμή εκδικητική πράξη του δημόσιου απαγχονισμού του Σαντάμ.
Όσο απαράδεκτες ήταν οι πράξεις του, άλλο τόσο απαράδεκτη και αποτρόπαια ήταν και η εκτέλεση του.
Εξίσου απαράδεκτη ήταν και η ενέργεια της «κρυφής βιντεοσκόπησης», της ωμής πράξης βίας, που είναι ο απαγχονισμός και η μετάδοση της.
Η βαρβαρότητα του απαγχονισμού, σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον πολιτισμό και τις δημοκρατικές κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολύ περισσότερο αυτή η εκτέλεση δεν βοηθάει στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και στην διασφάλιση της ακεραιότητας του Ιράκ, αλλά και της ασφάλειας και σταθερότητας στην εύφλεκτη περιοχή.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι δεδομένη εναντίον της θανατικής ποινής.
Ήδη η Κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι στην Ιταλία, αναλαμβάνει μια μεγάλη διεθνή πρωτοβουλία για την κατάργηση της θανατικής ποινής και επιδιώκει να φέρει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να ενισχυθεί. Η ανθρωπότητα οφείλει να ξεφύγει από την κάθε λογής βαρβαρότητα. Οφείλει να εντείνει τον αγώνα της κατά των δικτατοριών, αλλά ταυτόχρονα να στείλει και το καθαρό μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν θεμελιώνετε με εκτελέσεις και πράξης βίας.